> nieuws

Nieuws

 
7 september 2020

Terugkijken

Ik ben zeventig. Laatst zag ik een foto van mij toen ik twintig was. Ik denk: dat ben ik niet ? ...  toen was ik mezelf niet. Zo voel ik het, en dat gevoel verwijst naar werkelijke geschiedenis.

Ik probeer zonder al te veel angst voor schaamte terug te kijken op mijn leven. Ik koesterde opvattingen die toentertijd ingegeven waren door de heersende opinie en het idee over goed en slecht. Wie toen de dienst uitmaakten, wat moest en niet mocht - vooral ook wat anderen moesten en niet mochten. Waarom wist ik toen niet wat ik nu wel weet, of liever gezegd: hoe komt het dat ik nu weet en voel wat toen niet in mij opkwam? Komt dat doordat er andere, nieuwe mensen in mijn leven zijn gekomen? Wanneer je opener leeft met anderen, sta je open voor verandering ... zeg maar 'bevrijd'.

Ik heb mezelf niet bevrijd op eigen kracht. Het ging met vallen en opstaan, vluchtige ontmoetingen, aangeboren tekortkomingen, confrontaties, een vrolijk liedje, aantrekkingskracht, een paar rake woorden, misverstanden, vergissingen.

Kortom, ik werd in beweging gebracht, aangesproken, geroepen. Op mijn kop gezet en toen weer op mijn voeten. 
Als het waar is wat gezegd wordt, een mens in de loop der jaren meer mens wordt, dan heb je die weg niet in eenzaamheid afgelegd, maar omringd door anderen.

Hans Fronczek

Afbeelding: 'Twee', potlood en inkt op papier, 2014,  door Marieloes Reek


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Dordrecht
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2020 Doopsgezind.nl