> nieuws

Nieuws

 
10 september 2020

Bevrijdingsrokken

Onlangs zijn Leo en ik samen met mijn moeder naar het Groninger museum geweest. Op de bovenste verdieping was de tentoonstelling 'En toch staat de Martini – 75 jaar bevrijding in Groningen'. Een expositie over de bevrijding in 1945 en de jaren erna in Groningen en omstreken. Meteen aan het begin van de expositie hingen een 40-tal vrolijk gekleurde lapjesrokken. Mijn moeder herkende ze meteen als bevrijdingsrokken. Leo en ik kenden het bestaan hiervan niet, maar de oudere lezers onder ons, hebben er wellicht wel herinneringen aan.

De bevrijdingsrokken of nationale feestrokken, zoals ze ook wel werden genoemd, waren een idee van Mies Boissevan-van Lennep, een verzetsstrijdster die na de oorlog zitting had in de commissie van feest- en gedenkdagen.
Vrouwen naaiden op versleten rokken kleurige lapjes die uit oude kledingstukken werden geknipt. En op enkele lapjes werden teksten geborduurd zoals ‘mei 1945’ en/of ‘Groningen bevrijd’. Door het hergebruik van eigen kleding en het borduursel had elke rok een eigen verhaal. Een persoonlijk en ook tijdgebonden verhaal. Zoals gezegd, kende ik deze rokken niet, maar het sprak mij wel aan. Ik kan mij voorstellen dat vrouwen blij waren dat ze op een creatieve manier uiting konden geven aan de teruggewonnen vrijheid en dat het zelfs een gevoel van saamhorigheid kon geven. Er waren richtlijnen gegeven voor het maken van deze rokken, o.a. dat de lapjes in een ruit geknipt moesten worden. Je maakte dus een rok die zowel overeenkomsten had als een persoonlijke touch.

Misschien een gekke gedachte, maar kunnen we een vergelijking maken tussen deze bevrijdingsrokken en onze huidige mondkapjes? Veel mensen zijn zelf aan de gang gegaan met het maken van mondkapjes en deze moeten voldoen aan bepaalde voorwaarden, zoals dat de stof de neus en mond moeten omsluiten. Mondkapjes die gemaakt worden uit oude kledingstukken, lakens of restjes stof. Zo vertelt ieder mondkapje het verhaal van deze tijd met een persoonlijke inslag. 
Ergens gaat de vergelijking wel mank denk ik. Met het ene vier je de vrijheid en met het andere beperk je de vrijheid. Of ziet u dat anders? 

Janet Manting

Foto's Leo de Man


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Dordrecht
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2020 Doopsgezind.nl