> nieuws

Nieuws

 
2 oktober 2020

PoŽzie in de openlucht

'Volg nu voor heel even de woorden langs de waterlijn.
Laat hier je grootste zorgen slechts natte voeten zijn.'

Deze tekst kunt u vinden op het strand in Vlieland samen met enkele andere poëtische teksten. De gedichten worden uitgesneden in speciale banden en 'uitgereden' over het strand. Dit gebeurt met enige regelmaat want de zee overstroomt de teksten waardoor ze vervagen en verdwijnen. 
Onlangs was ik op dit mooie Waddeneiland en stuitte bij het lopen over het strand op bovenstaande tekst. Nu was het niet zo dat ik op dat moment grote zorgen had maar ik werd wel even gewezen op het hier en nu en het bracht een glimlach op mijn gezicht.

Ik moest gelijk denken aan de dichtregels op het fietspad in de Hoeksche Waard op de Sassedijk. Het was al lang geleden dat ik dit gezien had en de regels wist ik niet meer maar ik herinner mij hoe verrast ik was met name door de onverwachte wending in mijn gedachten. 
Eenmaal thuis van Vlieland heb ik via internet gezocht óf en welke gedachten achter deze gedichten in de openlucht zitten. Over de Hoeksche Waard las ik dat de ontwerpster, kunstenares Linda Pijnacker, de gedichten op het wegdek, wegdekdialogen noemt.  'De zinsneden maken het landschap leesbaar en leiden tot een uitwisseling tussen tekst, landschap en lezer'  ‘Dat komt doordat de teksten de ervaring van het 'daar zijn' beschrijven.'
Je wordt als het ware even bepaald bij het moment en in gedachten probeer je de verbinding te maken tussen de tekst die je leest en de natuur om je heen. En precies die verbinding, die dialoog met de directe omgeving maakte mij even vrolijk op het strand, gaf mij die glimlach. 

Wellicht kent u ook wel dergelijke (poëtische) uitingen in het openbaar. Want er zijn er zeker meer!  

Denk maar aan de tekst op de muur van het tunneltje onder het spoor aan het begin van de Laan van de Verenigde Naties. 
Als u er in de komende tijd op uittrekt en u komt dergelijke kunstuitingen tegen hoor ik dat graag en wens ik u ook die glimlach.

Janet Manting

Foto strand komt van https://www.paradijsvogelsmagazine.nl/gedichten-strand/ 

Foto spoortunnel is gemaakt door Leo de Man.


Terug
 
Meer informatie Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Dordrecht
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
© 2020 Doopsgezind.nl