> nieuws

Nieuws

 
7 oktober 2020

Sociale Verbanden

Nog maar een halve eeuw geleden maakte ieder individu bijna vanzelfsprekend deel uit van duidelijke sociale verbanden: gezin, familie, kerkgenootschap. De meeste mensen hadden een leefomgeving, een sociaal 'milieu', waarin gemeenschappelijke waarden en normen golden. De taal die daar bij hoort en waar zij zich herkenbaar konden uitdrukken. Men wist wat de woorden goed en kwaad, religie en mens, betekenden. De veilige omgeving waar we leefden en de sociale verbanden waar we deel uitmaakten gaven we aan elkaar door.  
Vandaag de dag zien mensen het zicht op hun eigen sociale omgeving en de geschiedenis daarvan verdwijnen, vervagen. 

Onlangs keek ik naar een televisieuitzending van langer dan een decennium geleden. Ik zag beelden van de politieke moord op Pim Fortuyn, de brute moord op Theo van Gogh, de aanslag op de TwinTowers, de terroristische aanslagen in verschillende Europese hoofdsteden, Charlie Hebdo én het neerhalen van de vlucht MH 17. Honderdduizenden mensen rouwden en legden zeeën van bloemen neer bij verschillende aanslagplekken. Overal klonk verontwaardiging, woede, frustratie en verdriet. Een Nederlandse man riep hard vanuit het publiek: "Wat moeten we nu? Hoe moeten we verder? Staan we nog ergens voor? .... er is niets meer in dit land."
Niets lijkt meer zoals het altijd is geweest en onthutst zijn we op zoek naar onszelf. Waarvan het dogma luidt: kom op voor jezelf. Maar als iedereen voor zichzelf opkomt, wie komt er dan voor ons allen op?

Mensen stelden steeds meer vragen: Waar horen wij nog bij…? Waar staan wij voor? 
Bij welke gemeenschap, bij welke religieuze traditie? Zijn er verhalen waar je bij hoort? Verhalen die je omarmt?, die je troost bieden?, gedichten?, geplande actie(s)?, een leuk liedje?, de fijne buurt?, een ideaal, klein of groot? 

Mijn vraag aan u: Gelooft u nog in een bezield sociaal verband?

Hans Fronczek
hans.fronczek@planet.nl 

Schilderij: Marieloes Reek


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Dordrecht
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2020 Doopsgezind.nl