> nieuws

Nieuws

 
22 november 2020

Een nieuwe economie

Er is een beroemde Bijbelgelijkenis over een man die op reis gaat. Aan zijn drie dienaren vertrouwt hij zijn geld toe. Twee dienaren investeren het geld, drijven handel. De derde dienaar is bang en begraaft het geld op een veilige plek. 
Als de man weer thuis komt is het bezit van de eerste twee dienaars verdubbeld. Schouderklopjes vallen hun ten deel. De derde dienaar geeft de man bij thuiskomst het startkapitaal terug. De man wordt woedend en zegt: "had het geld ten minste naar de bank gebracht, dan had ik het nu met rente kunnen ophalen!" Voor de derde dienaar rest niet anders dan geween en tandengeknars. 

Wij leven in een tijd waarin miljarden mensen weinig tot zeer weinig bezitten wat hun toebehoort. Verschillende economen van naam tonen aan dat de welvaart de afgelopen decennia wereldwijd  toegenomen is maar dat er tegelijk een toename van economische ongelijkheid plaatsvindt, zowel onder de bevolking wereldwijd als binnen de verschillende landen. 
Deze ongelijkheid wordt zichtbaar: de acht rijkste personen ter wereld bezitten evenveel als de armste helft van de wereldbevolking. (bijna vier miljard mensen).

Deze 'economische' gelijkenis toont aan dat banken en hedgefondsen veel meer hun maatschappelijk verantwoordelijkheid moeten nemen. Sommige banken wassen zwart geld van criminelen en Russische oligarchen wit. 
Door bewust ethisch geldbeheer als menselijke maat vloeit het terug naar de mensen. Zodat huishoudens weer een huishouden wordt dat het leven dient. 

De tijd is er om ethisch handel te drijven en te bankieren wat de wil van de Eeuwige weer boven de macht en de verleiding van het geld stelt.  Een nieuwe economie met een menselijke maat, waarbij niet het belang van enkelen, maar het belang van allen wordt gediend. Door verantwoordelijk om te gaan met andermans geld brengt het zicht en het zien op de hemel dichterbij.

Hans Fronczek
hans.fronczek@planet.nl


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Dordrecht
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2020 Doopsgezind.nl