> nieuws

Nieuws

 
24 december 2020

Advent en kerst – Oude stoffen in een nieuw licht?

Hans stelt in zijn kerstoverpeinzing 'Kerst is meer dan een quilt.' 
Toen ik dit las, moest ik gelijk denken aan de bevrijdingsrokken waarover ik in september schreef. Vrouwen naaiden na de bevrijding in 1945 op versleten rokken kleurige lapjes die uit oude kledingstukken werden geknipt. Door het hergebruik van eigen kleding en het borduursel had elke rok een eigen verhaal. Een persoonlijke en ook tijdgebonden verhaal. 
En natuurlijk is het een tijdgebonden verhaal, maar kan het verhaal van deze bevrijdingsrokken als een soort metafoor worden gekoppeld aan het kerstverhaal? Ik denk dan aan de versleten rokken die als het ware in een ander licht komen te staan door de lapjes stof en de geborduurde teksten. De tijd die de vrouwen besteedden aan het naaien is misschien te zien als een tijd van reflectie en het begin van iets nieuws. Oftewel:  oude stoffen in een nieuw licht.

En is dit ook niet het verhaal van advent en kerst? Advent: een tijd van bezinning en leven naar het licht toe.  En dan kerst: de blijdschap van een nieuw leven ondanks alle moeilijkheden die moeten worden overwonnen. 
Een oud verhaal dat iedere keer weer opnieuw wordt verteld in het licht van de huidige tijd met uitstraling naar de komende tijd. 
Oftewel: kerst in een nieuw licht en dat licht meedragen naar de toekomst. 

En zo wordt kerst meer dan een quilt ...

Janet Manting

Foto: Leo de man


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Dordrecht
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2021 Doopsgezind.nl