> nieuws

Nieuws

 
3 januari 2021

Traditie

Ik belde met mijn nichtje om haar een goed nieuwjaar te wensen en we haalden herinneringen op aan de oudejaarsavonden die we bij onze oma vierden.  Met enige nostalgie dachten we terug aan de conferences van Wim Kan en de toneelstukjes geschreven door mijn vader die wij met z’n drieën opvoerden tussen de schuifdeuren. Ze vond het jammer dat de tradities van toen niet meer werden voortgezet.

Maar ja, wat zijn tradities? Ik zie hoe onze kleinkinderen bepaalde dingen bij ons thuis als vaste gewoonte hebben, en vermoedelijk denken ze er later aan terug als mooie tradities.

Wikipedia zegt:  een traditie is een gebruik of gewoonte die van de ene generatie op de andere wordt doorgegeven.  Er is zelfs een boekje met 50 Nederlandse tradities en gewoonten. En als je dat lijstje doorneemt, zie je dat veel van die tradities nu ook weer niet zo’n lange geschiedenis hebben.

En hoe zit dat in de kerk? In onze estafettestukjes rond de Kerst schreven zowel Willemien als ik over tradities:  het kerstspel, de grote kerstboom in de kerk met boekjes en mandarijntjes voor de zondagsschoolkinderen eronder. Maar ik weet niet wanneer de doopsgezinden daarmee zijn begonnen, zoals ik mij ook geen paaskaars herinner van toen ik klein was. En voor 1765 was er in geen doopsgezinde vermaning een orgel te vinden. En wanneer zijn wij in Dordrecht begonnen met de traditie van de eerste dienst in het nieuwe jaar met Jan Laan en koffie met nieuwjaarsrolletjes vooraf?

Ik vind dat mooi: dat elke generatie weer nieuwe elementen toevoegt aan het geloof, weer een andere insteek kiest bij het lezen van de Bijbel, nieuwe woorden en gezangen vindt voor die grote traditie, de overlevering de bijbelse verhalen van generatie op generatie. Door vertellen dus!

Hermine Dekkers


Terug
 
  Meer informatie   Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Dordrecht
 
  contact maandblad privacy
  routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
  veelgestelde vragen inloggen  colofon
     
   
  © 2021 Doopsgezind.nl