> nieuws

Nieuws

 
19 mei 2021

Weer een nieuw begin?

De periode van bezinning, van het wat soberder leven, van de aandacht op de ander richten ligt al weer een paar weken achter me. Het voelt alsof vanuit het donker het hoopvol licht met het feest van Pasen is weggeëbd.

Het weer speelt hierbij ook een belangrijke rol. Was het weer warmer geweest, dan had ik het gevoel van het licht langer kunnen vasthouden. Helaas het weer wilde niet meewerken om aan een leven te denken waarin de boodschap van de levende Jezus centraal staat. 
Hij sprak over een samenleving van recht, rechtvaardigheid en gerechtigheid, van vrijheid, van liefde en van vreedzaam samen - leven, elkaar respecteren én eerbied hebben voor elkaar. 

Ook allerlei ontwikkelingen in de Haagse politiek hebben hun weerslag op de samenleving. Het maakt het leven er niet vrolijker op. Daarom lijkt het of er na het feest van Pasen een nieuwe lente een nieuw geluid is weggeëbd.

Laat ik niet verder somberen. Als ik om mij heen kijk merk en zie ik hoe we op andere manieren verbonden willen zijn met elkaar. We zijn op zoek naar een veranderende levenshouding. 
Mijn hoop is daarop gevestigd dat die verandering doorzet. Laat ik het omschrijven als: we gaan op weg naar Pinksteren met Pasen in ons hart. Want die twee feesten mogen we in feite niet los van elkaar zien. Eigenlijk horen ze bij elkaar. In het evangelie volgens Johannes verschijnt Jezus op de dag van Pasen aan zijn leerlingen en geeft hen op die dag de heilige geest. Dan vallen Pasen en Pinksteren op één dag ... ! zou ik zeggen. Als dat zo is dan is het de moeite waard daar eens over na te denken. Beide vieringen vieren op weg naar weer een nieuw begin. 

Op weg naar een nieuw begin, een nieuwe toekomst. Een toekomst die ik niet onmiddellijk voor ogen heb. Ik stel me voor dat we proberen de nieuwe toekomst handen en voeten te geven. Gewoon tegen de richting in onszelf vragen stellen. Een zoektocht naar een zinvol leven. Een herontdekking hoe het beter kan, anders kan. Met een open houding, een open geest. 

Hans Fronczek

Afbeelding :Handgebaar, Olie/paneel, 25x20 cm,  2012,  Marieloes Reek


Terug
 
Meer informatie Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Dordrecht
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl