> nieuws

Nieuws

 
2 juli 2021

Ons pijporgel 25 jaar in gebruik

Bij het opruimen van Ada's orgel-administratie kwam ik een verslagje tegen van het Doopsgezinde Orgeladvies Comité (DOC) waarin werd vermeld dat Piet Beun van dat comité (en toen ook nog voorzitter van de ADS) aanwezig was tijdens de ingebruikname van ons pijporgel.

Dat gebeurde op 17 maart 1996. Dit jaar dus 25 jaar geleden. De inwijding gebeurde naast Ada als vaste organiste ook door vier regelmatige gastorganisten. Verder verdient broeder Marius van Boven genoemd te worden die betrokken is geweest bij de onderhandelingen met de eerste eigenaar, de Gereformeerde Gemeente van Berkenwoude, over de prijs en verdere financiële afwikkeling.

De voorgeschiedenis vond ik in punt 7 van de notulen van de Algemene Ledenvergadering van de Doopsgezinde Gemeente Dordrecht op 17 maart 1995 (die ik toevallig nog in mijn bezit heb).
Daarin valt te lezen dat Ada het voorstel doet een pijporgel aan te schaffen en dat broeder Marius van Boven de financiering wil helpen rond maken.

Details voor de liefhebber:
Gebouwd in 1970 voor de kerk van de Gereformeerde Gemeente van Berkenwoude door de firma Slooff Orgelbouw te Ouderkerk aan de IJssel.
In 1996 aangekocht door de Doopsgezinde Gemeente Dordrecht en geplaatst door orgelbouwer Nijsse uit Oud Sabbinge.
Dispositie: Manuaal C-g"",Holpijp 8vt, Prestant 4vt, Roerfluit 4vt, Octaaf 2vt, Mixtuur 2st 1 1/3-1vt", Aangehangen pedaal (C-f’)

Met het legaat dat we als gemeente van zr. Jonne van der Heijden ontvingen werden in 2014 luiken door orgelbouwer Nijsse aangebracht.

Jan Laan

Op de foto van links naar rechts de organisten Jan Hol, Lex Hommel, Margriet den Hartog en Ada Laan-Boogaard.


Terug
 
Meer informatie Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Dordrecht
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl