> nieuws

Nieuws

16 november 2021

Menno Simons-Lezing

over kunst in de Nederlandse Doopsgezinde geschiedenis.

Kunsthistorica dr. Nina Schroeder hield zondag 14 november 2021 op uitnodiging van Doopsgezinde gemeente Breda een Menno Simons-Lezing in herberg 't Klooster in Bavel.

Centraal in de lezing stonden kunstuitingen door de eeuwen heen in relatie tot de Nederlandse Doopsgezinde geschiedenis. Kees van den Ende en Leo de Man waren als ad hoc gedelegeerden uit Dordrecht hierbij aanwezig. Zij werden ontvangen namens Doopsgezinde gemeente Breda door voorzitter Frans van Berkum en organisator ds. Tom Rijken.

Tom Rijken heette Nina Schroeder hartelijk welkom en vertelde hoe zij de afgelopen maanden intensief hebben toegewerkt naar deze bijeenkomst. Als intro naar de lezing zongen Tom en Frans a capella het lied 'Give me oil in my lamp'. 
In tegenstelling tot andere geloofsrichtingen gaf Nina direct al aan dat de Doopsgezinden altijd bijzonder terughoudend zijn geweest in het gebruik van wat voor kunst dan ook. Schuilkerken waren niet voor niets van buitenaf niet als kerk herkenbaar waarbij ook de inrichting uiterst sober was, zeg maar gewoon kaal! Geen schilderijen, beelden of gebrandschilderde ramen; een simpele ruimte, een mooie lichtinval en rustige zichtlijnen moesten voldoende zijn waardoor je door niets anders zou worden afgeleid. Zij gaf daarbij diverse eeuwenoude voorbeelden uit heel Nederland. In dat perspectief valt opnieuw op hoe mooi architect Ton Alberts zich heeft ingeleefd en ingelezen. Het resultaat uit 1967 is een modern kerkgebouw in Dordrecht volledig volgens het Doopsgezind gedachtegoed.
Dat er in de eigen kerken geen kunstuitingen voorkwamen neemt niet weg dat de Doopsgezinden door hun omgeving wel op schilderijen, etsen, tekeningen en spotprenten werden afgebeeld. Ook in huiselijke omgeving werden wel schilderijen van werk en gezin toegelaten. Herkenbaar is dat Doopsgezinden ook dan sober en ingetogen afgebeeld werden zonder uitingen van welstand door opzichtige sierraden, kledingstoffen of meubels. In historisch perspectief belangrijk zijn de vele afbeeldingen die er te vinden zijn over veroordelingen en terechtstellingen van wederdopers en de afbeeldingen van martelaren. 
Tom Rijken memoreerde de diepgewortelde soberheid uit de tijd dat hij predikant was in Giethoorn waarbij alleen al het aansteken van een kaars tijdens de dienst tot veel discussie leidde. Uit de tijd dat Breda en Dordrecht nauw samenwerkten is het mooi en vertrouwd om te zien is dat de Ark van Noach quilt met de gemeente is meegereisd naar hun nieuwe onderkomen in Bavel.
De lezing werd muzikaal omlijst met klarinetspel van David Peters en Jeroen Wouters. Tom Rijken hield op zijn enthousiaste wijze een samenvattend slotwoord en bedankte iedereen voor de medewerking en belangstelling. De ochtend werd passend afgesloten met een door Wies en Frans gezongen vertaling van een Argentijnse zegenbede: 'Behoed en bewaard jij ons lieve God'.
Geen onderdeel van de lezing maar wel het vermelden waard is de prachtige expositie van quilts van de hand van Olga Prins Lukowski. Bezoek beslist eens haar website. Prachtige vormentaal met soms zeer kleurrijke van de wand af spattende figuratieve afbeeldingen, maar daarnaast ook zeer ingetogen werken. Deze grote quilts vormden een passende aanvulling op een Doopsgezind kunstochtendje in Bavel.

Kees en Leo


Terug
 
Meer informatie Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Dordrecht
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2021 Doopsgezind.nl