> nieuws

Nieuws

 
5 december 2021

Jezus als rechter

Op deze tweede adventszondag stond de rol van Jezus als rechter centraal. Ds. Jaap Brederveld vertelde dat hij had mogen kiezen uit de verschillende rollen en had gekozen voor 'rechter' juist omdat hij moeite mee heeft met het oordelen en veroordelen in die rol. Een goede gelegenheid om zich daar eens in te verdiepen.
Dat 'rechter' zorgde voor de associatie met de apostolische geloofsbelijdenis waarin staat '...en in Zijn wederkomst uit de hemel in de heerlijkheid van de Vader om alle dingen onder één Hoofd te vergaderen en over allen een rechtvaardig oordeel uit te spreken'. Dat beeld heeft mensen soms angst aangejaagd. De Joodse kijk op dat rechter-zijn is echter heel positief. Zo lazen we bij Jesaja over die goede rechter die iedereen tot zijn of haar recht laat komen. En ook psalm 98 jubelt over de rechter van de aarde: Rechtvaardig zal hij de wereld berechten, de volken oordelen naar recht en wet.
In het bekende verhaal uit Lucas over de overspelige vrouw treedt Jezus op als een rechtvaardige rechter, die niet speciaal naar de regels en wetten kijkt maar de mensen die de vrouw willen stenigen voorhoudt ook naar zichzelf te kijken: 'wie zonder zonden is werpe de eerste steen'.

 


Terug
 
Meer informatie Facebook   Twitter   ANBI-register Doopsgezinde Gemeente Dordrecht
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2022 Doopsgezind.nl